Tõsidust ja veidrat huumorit – Põhjamaade filminädal Ida-Virumaal

Reede, 02 Oktoober 2015

Põhjamaade filmikunsti ühendab argirealism, omanäolisus ja veider huumor. Põhjamaade filmitoodang moodustab vaid murdosa Hollywoodi või teiste filmivabrikute omast, kuid nad eristuvad selgelt. 9.-16. oktoobril Ida-Virumaal toimuv Põhjamaade filminädalal annab võimaluse heita pilk igale Põhjamaale. Esitamisele tuleb mitmekülgne valik filme, ajaloolisest draamast komöödiani. Lisaks on eraldi lasteprogramm.

Nädala lõpetab konverents, kus arutletakse võimaluste üle filmikunsti kaudu regiooni arengule kaasa aidata. Maakond võib toetada kohalikke filmitegijaid, kuid samal toetavad nemad omakorda maakonda ning parimal juhul tekitab see sümbioosi. Konverents "Film Industry versus Regional Development" toimub Jõhvi Kontserdimajas 16. oktoobril.

Põhjamaade filmitoodang on eripalgeline, filminädalale on valitud peamiselt uuemaid filme ning need võimaldavad näha Põhjamaid uue pilgu läbi. Avafilm "Kon-Tiki" (Norra, 2012) viib vaataja kaasa norralasest maadeuurija Thor Heyerdahli seiklustega. Film oli üks viiest Oscari nominendist parima välismaise mängufilmi kategoorias. Programmis oleva "Vehkleja" on Soome esitanud kandidaadiks võõrkeelse filmi Oscarile tänavu.

Filminädala linastusi on mitmel pool maakonnas. Seansid toimuvad TÜ Narva Kolledžis ja Narva Laste Loomemajas, TTÜ Virumaa Kolledžis ja Põlevkivimuuseumi Valges Saalis Kohtla-Järvel, Jõhvi kontserdimajas ja kohvikus Bon Appetit ning Sillamäe Kultuurikeskuses. Filminädala üks eesmärkidest on viia filme ka sinna, kus neid tavaliselt ei esitata.

Põhjamaade filminädal on mõtteline järg 2013. aastal toimunud loomemajandussarja Nordic Look raames toimunud filmitootmisalasele ekspertseminarile. Tookord seminari raames Ida-Virumaale toimunud õppereis jätkub nüüd Jõhvi filmikonverentsi ja sellele eelneva filminädalaga. Ühtlasi tuletab filminädal meelde, et piirkonnal on tugev ajalooline side Põhjamaadega.

Ürituse korraldavad Põhjamaade saatkonnad, Ida-Virumaa maavalitsus ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, kes oli Nordic Looki peakorraldaja.

Põhjamaade filminädal 2015 Facebookis

Põhjamaade filminädal 2015 koduleht

Lisateave:

  • Jana Pavlenkova, koordinaator, tel. 33 21 261, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
  • Hannele Valkeeniemi, pressinõunik, Soome suursaatkond, tel. 511 8548, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid