Põhja-Balti energiakonverents 2018. oli igati asjakohane ja tulemuslik sündmus. Konverentsist annab ülevaate Johan Vetlesen, Norra nafta- ja energeetikaministeeriumi peadirektori asetäitja

Esmaspäev, 15 Oktoober 2018
Johan Vetlesen, Norra nafta- ja energeetikaministeeriumi peadirektori asetäitja Johan Vetlesen, Norra nafta- ja energeetikaministeeriumi peadirektori asetäitja Annika Haas /norden.ee

27.-28. Septembril toimus Hilton Park hotellis Tallinnas kolmas Põhja-Balti energiakonverents. Johan Vetlesen, Norra nafta- ja energeetikaministeeriumi peadirektori asetäitja ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu energiaametnike komitee liige: "Oli väga meeldiv konverentsil osaleda ja ühtlasi olla selle üks korraldajaid! Nagu kõik teavad, on energiapoliitika Euroopa Liidu ja Euroopa tasandil väga muutlik. ELi puhta energia paketi viimased, 2017.–2018. aasta kokkulepped mõjutavad suure hulga poliitiliste ja õiguslike algatustega tõepoolest kõike. Seega toimus konverents just õigel ajal. Nagu oleme kuulnud, nõuab juhtimismäärus piirkondlikke konsultatsioone naaberriikidega."

Püüdsime tegeleda konverentsil küsimusega, kuidas valitsused ja ettevõtted sellele reageerivad ning seda rakendavad, pidades meeles, et kõiki ELi energialiidu ja puhta energia paketi tahke ei ole võimalik pooleteise päevaga läbi arutada.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõrgemate energiaametnike komitee liikmena pean ütlema, et oleme tulemusega väga rahul.

Mulle tundub igati loogiline, et Põhjamaad ja Balti riigid kui naabrid vahetavad seisukohti ka põhipunktide rakendamise etapis. See kehtib nii valitsuste kui ka ettevõtete dialoogi kohta.

Minu arvates tegid DG ENER ja IEA väga head ettekanded Euroopa ning kogu maailma vaatenurgast. Mulle jäi mulje, et nii Põhja- kui ka Baltimaad on pea kõigis juhtimise ja energialiidu teemades esirinnas. Jean Arnold Vinois selgitas ELi energiapoliitika kujunemist ja tulevikuväljavaateid mõistetavas keeles ning ajaloolises kontekstis.

Üha olulisem on omada ülevaadet tulevase energiasüsteemi tehnoloogiatest ja mõjuritest. Arutelu käigus saime siiski ka teada, et peaksime olema valmis üllatusteks ega tohiks tehnoloogiavalikuid edasiseks lukku panna.

Kinnitasime, et rakendamine ja kavade koostamine käib. Aitäh kõigile valitud riikidele ja valitsustele, et jagasite kuulajatega oma vaatenurki! See oli tõeliselt väärtuslik ja midagi niisugust, mida me peaksime kindlasti kordama.

On ilmselge, et uute eesmärkide saavutamine nõuab nii ettevõtetelt kui ka turgudelt jõupingutusi. Ettevõtete seisukohti oli eile väga huvitav kuulata. Poliitikaraamistikud ja ärimudelid peaksid olema seotud. Teisel päeval korraldasime arutelu juhtimise ja energialiidu teemadel. Tegelesime mõlemat valdkonda puudutavate katsumustega. Olgugi et see tähendas mitmesuguseid teemasid alates Baltimaade elektrienergia desünkroonimisprobleemidest kuni tehnoloogiauuendusteni, leidsime viis väga huvitavat sekkumist. Samuti näitlikustas arutelu, kui lai on ELi teemade ulatus.

Viimasel istungjärgul saime teada, et Nordic Energy Research on teinud koostöös Balti riikidega edusamme teadus- ja arendustegevuse ning uuenduste valdkonnas. Kohe pärast konverentsi toimub Põhja- ja Baltimaade tihedama koostöö vormistamine, kui Nordic Energy Research ja Balti riikide valitsused allkirjastavad uue Moue.

Lõpetuseks esitas olulise ja muljetavaldava ettekande kohalikult tasandilt Tartu linn. Ilma turu ja kohaliku tasandita ei ole võimalik eesmärke saavutada.

Möödunud kahe päeva jooksul suutsime küsimust „Kuidas saavutada Euroopa uued kliima- ja energiaeesmärgid?” vähemalt mingilgi moel tutvustada. Vastusel on vähemalt kaks põhjapanevat eeltingimust. Esiteks: valitsused, ettevõtted ja turud peavad tegema koostööd. Teiseks: kõigil tasanditel tuleb teha piirkondlikku koostööd. Meie küsitlused toetasid veendumust, et eesmärgid saavutatakse.

Aitäh PMNi esindusele, kes selle konverentsi toimumisele kaasa aitas!

Aitäh vestlusjuhtidele, esinejatele ja asjalikule kuulajaskonnale viljaka arutelu eest! Aitäh Eesti ministeeriumile, kellel oli korralduses oma roll!

Järgmiseks arutame Põhjamaade energiakoostööd eraldi ja järgmisi samme Balti riikidega 2019. aasta konverentsil.

Aitäh!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid