ETV2 toob augustis vaatajateni põhjamaade viimaste aastate filmipärlid

Kolmapäev, 05 August 2020
"Piir" ("Border") "Piir" ("Border") outnow.ch

ETV2 tõstab augustis au sisse põhjamaade filmikunsti ja toob kolmapäevadel vaatajateni neli silmapaistvat filmi Soomest, Rootsist, Taanist ja Norrast. Filmid on võitnud mitmeid auhindasid ning pannud kinopubliku ja kriitikud elavalt nende üle arutlema.

Põhjamaade filmikuu avab sel kolmapäeval Soome film "Koerad ei kanna pükse" ("Koirat eivät käytä housuja"), mis on musta huumorit ja erootikat põimiv provokatiivne draama. See on lugu naise kaotanud Juhast (Pekka Strang), kes elab aastaid leinast kantuna ümbritsevat elu märkamata. Seda hetkeni, kui ta tutvub dominaatriks Monaga (Krista Kosonen), kellega kohtumised kujunevad Juhale isemoodi teraapiasessioonideks.

Režissöör Jukka-Pekka Valkeapää 2019. aastal valminud film on kohati šokeeriv ja vägivaldne, samas soe ja inimlik lugu leinast ja sellest ülesaamisest, ootamatust hingeravist ja ettearvamatust armastusloost soomlasliku (süsi)musta komöödia kastmes.

"Koerad ei kanna pükse" kandideeris üheksale filmiauhinnale Soomes.

Augusti teisel kolmapäeval, 12. augustil teleesilinastub ETV2-s Taani film "Süüdlane" ("Den skyldige"). Režissöör Gustav Mölleri trilleri keskmes on häirekeskuse dispetšer Asger Holm (Jakob Cedergren), kes vahetuse viimastel minutitel võtab vastu hädaabikõne röövitud naiselt. Kui kõne ootamatult katkeb, alustatakse naise ja tema röövijate otsinguid. Endise politseiniku jaoks tähendab see võidujooksu ajaga, kus tema ainsaks abivahendiks on telefon.

"Süüdlane" pälvis 2019. aastal seitse Taani filmiauhinda.

ETV2 jätkab põhjamaade filmikuud 19. augustil Norra filmiga "Kui me hobusevargil käisime" ("Ut og stjæle hester"). 2019. aastal valminud film põhineb tänapäeva ühe tuntuima Norra kirjaniku Per Pettersoni samanimelisel romaanil ja viib aastasse 1999, mil 67-aastane Trond (Stellan Skarsgård) seisab silmitsi minevikuga, kui selgub, et tema naabriks on Lars (Bjørn Floberg), keda Trond teadis juba aastal 1948. See oli suvi, kui Trond sai 15 ja tema elu muutus tundmatuseni. Sarnaselt raamatule on edu saatnud ka režissöör Hans Petter Molandi filmi, mis pälvis viis Norra filmiauhinda ning oli nomineeritud veel viies kategoorias.

ETV2 lõpetab põhjamaade filmikuu 26. augustil Rootsi filmiga "Piir" ("Gräns"). Rootsi parima filmi auhinna pälvinud "Piiri" peategelane on tavapäratu välimusega tolliametnik Tina (Eva Melander), kelle eripära on eriliselt terav haistmismeel. Kui ühel päeval satub tollipunkti samasuguse pelutava välimusega Vore (Eero Milonoff), algab Tina teekond oma tõelise identiteedi leidmiseni.
Režissöör Ali Abbasi omanäoline film põimib põhjamaade mütoloogiat, fantaasiat ja romantikat ning on sellega maailmas palju tähelepanu pälvinud. "Piir" võitis Cannes'i filmifestivalil Un Certain Regard kõrvalprogrammi, kandideeris parima grimmi ja soengute kategoorias Oscarile ning viis Rootsi filmiauhindadelt kuus auhinda ja lisaks kolm nominatsiooni.

Teemakuu filmid jõuavad kolmapäeva õhtuti kell 21.30 eetrisse koostöös Põhjamaade saatkondadega, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis ning Soome ja Taani kultuuri instituutidega.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid