August on ETV2s Põhjamaade filmikuu

Esmaspäev, 02 August 2021

Viis kolmapäeva ja viis komöödiapärli – 4. augustil algav ETV2 põhjamaade filmikuu toob vaatajateni heatujufilmid Rootsist, Taanist, Soomest, Islandilt ja Norrast. Kõik filmid jõuavad tele-ekraanile esimest korda, paljusid pole Eesti publik siinmail näinud isegi kinodes.

Põhjamaade filmikuu aitavad ETV2 ekraanile tuua Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) esindus Eestis ja Norra, Soome, Taani ning Rootsi saatkonnad Eestis.

PMN-i kultuurinõuniku Andra Heinati sõnul on see jätk eelmise aasta edukale filmikuule: ”Tihti on nii, et kui mõtled Põhjamaade filmide, sarjade või raamatute peale, kerkib silme ette valdavalt nordic noir - sünged mõrvalood, tumedad teemad ja katkised inimesed. Põhjamaade filmikuuga soovime näidata Põhjamaise loomingu teist ja palju helgemat külge. Augustikuus linastuvad komöödiad on mõnus ja vaimukas vahepala, mis praegusel keerulisel ajal meile kõigile marjaks ära kulub.”

Filmikuu raames jõuab eetrisse viis filmi erinevatest Skandinaavia riikidest. Kõik filmid linastuvad ETV2 ekraanil kolmapäeviti kell 21.30 ja on hiljem järelvaadatavad veebikanalis jupiter.err.ee.

  • Programm

  •  
    1311 NayrCorreiaIbrahim

    "Tordikindral" ("Tårtgeneralen", Rootsi 2018), rež Filip Hammar, Fredrik Wikingsson 

    4. august kell 21.30

    Loe lähemalt

    Filip Hammari ja Fredrik Wikingssoni südamlik ja nukravõitu alatooniga tõsielusündmustel põhinev lugu. 1980. aastate keskel kuulutab Rootsi televisiooni saatejuht Jan Guillou Köpingi Rootsi kõige igavamaks linnaks. Kogukond on halvatud, kui kogu maa naerab nende üle, kuid külajoodik Hasse P otsustab tõestada, et "need sunnikud Stockholmis" eksivad. Tal tuleb kõrgelennuline idee: küpsetada maailma kõige pikem võileivatort, mis viiks Köpingi (ja muidugi ka Hasse P) Guinnessi rekordite raamatusse. Kuid rekordite tee on konarlikum, kui võiks arvata. Peaosalist kehastab Rootsi filmitäht Mikael Persbrandt, kes teeb kaasa ka hetkel ETV2 ekraanil näidatavas draamasarjas "Nähtamatud kangelased".

  •  
    1311 NayrCorreiaIbrahim

    "Gurmeeklubi" ("Madklubben", Taani 2020), rež Barbara Topsøe-Rothenborg 

    11. august kell 21.30

    Loe lähemalt

    Südamlik ja lustakas Taani film saadab kolme elusügises sõbrannat, kes sõidavad Itaaliasse Apuuliasse kokanduskursusele. Marie' (Kirsten Olesen) mees jättis naise maha jõuluõhtul, Berling (Stina Ekblad) on igavene vanatüdruk, kes keeldub passi vaatamast, ja Vanja (Kirsten Lehfeldt) ei suuda üle saada abikaasa surmast. Itaalias avastavad nad, et kõige tähtsam asi elus on sõprus ning iialgi pole hilja hakata täiel rinnal elama.

  •  
    1311 NayrCorreiaIbrahim

    "Seltskonnamängud" ("Seurapeli", Soome 2020), rež Jenni Toivoniemi 

    18. august kell 21.30

    Loe lähemalt

    Soome komöödias "Seltskonnamängud" koguneb kolmekümnendates aastates sõpruskond idüllilisele saarele Mitzi (Emmi Parviainen) 35. sünnipäeva üllatuspeole. Kuid pidu kisub algusest peale viltu, sest sünnipäevalaps pole üllatusest vaimustuses. Pinge kasvab veelgi, kui Mitzi parim sõbranna Veronika (Laura Birn) toob kaasa oma uue kallima Mikaeli (Cristian Hillborg), rootslasest Hollywoodi näitleja. Tuttav ümbrus ja vanad rituaalid avaldavad oma mõju ning pinnale kerkivad noorpõlve suhted ja selgeks rääkimata küsimused.

  •  
    1311 NayrCorreiaIbrahim

    "Viimane kalalkäik" ("Síðasta veiðiferðin", Island 2020), rež Thorkell S. Hardarson, Orn Marino Arnarson 

    25. august kell 21.30

    Loe lähemalt

    Kergemeelne Islandi komöödia on režissööride Thorkell S. Hardarsoni ja Orn Marino Arnarsoni sõnul segu filmidest "Pohmakas" ja "Külili". Kuus sõpra avastavad iga-aastasel kalalkäigul, et naiste, töö ja murede koju jätmine polegi nii lihtne. Viltu läheb kõik, mis vähegi saab, ja vahvast kalalkäigust saab täielik põrgu. Filmis teevad kaasa Þorsteinn Bachmann, Halldór Gylfason, Hilmir Snær Guðnason jt.
  •  
    1311 NayrCorreiaIbrahim

    "Diana pulmapidu" ("Dianas bryllup", Norra 2020), rež Charlotte Blom 

    1. september kell 21.30

    Loe lähemalt

    1981. aasta 29. juulil abielluvad Londonis Diana Spencer ja prints Charles. Ühes Norra väikelinna sööklas peavad samal päeval pulmapidu Liv (Marie Blokhus) ja Terje (Pål Sverre Hagen), vankris magamas nende tütar Diana. Printsessi nimekaimu elu on kahtlemata vähem glamuurne, aga kindlasti palju lõbusam. Näeme läbi Diana silmade tema vanemate tormilist abielu ja armastust, mis on tugev ka kolmkümmend aastat hiljem, kui abiellumas on Diana ise.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid