Uus andmebaas: Põhjamaades suureneb ebavõrdsus

Teisipäev, 17 September 2013
Karin Beate Nøsterud/norden.org Karin Beate Nøsterud/norden.org

Kus on kõige rohkem vaesust? Kes on kõige paremini haritud? Milline riik saastab kõige vähem? Neile ja teistele küsimustele leiab vastuse Põhjamaade uuest andmebaasist "Põhjamaade näitajad", mis annab ülevaate piirkonna kestlikust arengust ning toob välja probleemsed valdkonnad.

Üllatust ei paku ilmselt tõsiasi, et Island on kõige suurema võlakoormaga Põhjala riik, kuid ehk on üllatuslik tõsiasi, et Islandi võlg on vaid veidi suurem kui kriisis Euroopa Liidu keskmine.

Soome on kõige hõredamalt asustatud Põhjamaa, kuid panustab samas suhteliselt enim teadusesse ja haridusse.

Taani on tuntud taastuvenergia lipulaev, aga panustab vähim antud valdkonnas.

Norra rahvastik kasvab enim, samal ajal kui Rootsi on kõige kaugemale jõudnud soolise võrdõiguslikkuse küsimustes.

Kokkuvõtvalt võib tõdeda, et ebavõrdsus suureneb kõigis Põhjamaades ning viimastel aastatel on kõigis riikides suurenenud atmosfääri paisatavate kasvuhoonegaaside hulk.

"Põhjamaad on ära teinud suure töö kestliku arengu nimel, kuid sellest ei piisa. Me suudame palju enamat," kinnitab Dagfinn Høybråten, Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär. "Kestlik areng on Põhjamaade koostöö kõige olulisem eesmärk, mille nimel töötavad mitmed ministrid. Eriti oluline on Põhjamaade heaoluriigi mudeli kaitsmine ja rohelise majanduskasvu tugevdamine piirkonnas – selleks on vaja head ülevaadet statistikast. Uus andmebaas on oluliseks vahendiks nii otsuste langetajatele Põhjamaades kui ka kasulik neile, kes soovivad analüüsida Põhjala sotsiaalsüsteemi arengut."

Uus kestliku arengu andmebaas toetab Põhjamaade uut strateegiat "Hea elu kestlikus Põhjalas". Strateegia nurgakiviks on Põhjamaade heaoluriigi mudel, mis hõlmab muu hulgas ka kliimamuutustega kohanemist, tarbimiskäitumiste muutmist ja säästlikumat tootmist. Olulisel kohal on rohelise majanduse alase teadus- ja hariduskoostöö tugevdamine.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid