Postimees: Baltimaid seob põhjalaga ka tööränne

Kolmapäev, 13 November 2013
Silja Borgarsdóttir Sandelin. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org Silja Borgarsdóttir Sandelin. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

"Soome noorpoliitikute sõnul seob Eestit, Lätit ja Leedut Põhjamaadega eelkõige Läänemeri, kuid tänapäeval üha enam ka tööränne," kirjutab 13. novembri Postimehes ajakirjanik Liisa Tagel, kes käis oktoobri lõpus Oslos Põhjamaade tippkohtumisel arutelusid jälgimas.

Tagel kõneles Silja Borgarsdóttir Sandelin, kelle isa on Islandilt, ema Soome rootslane ja ta ise käis koolis Taanis, ning Henrik Nyholmiga. Mõlemad kuuluvad Noorte Põhjamaade Nõukokku ehk on aktiivsed noorpoliitikud.

Nyholm märkis Postimehele, et Põhjamaadel on kaks väravat Euroopasse: läbi Baltimaade ja läbi Saksamaa. "Väliskoostöö fookus peakski olema Balti piirkonnal, ent kui läheb läbi Šotimaa iseseisvusreferendum, näeksin ma neid meeleldi Põhjamaade ridades," sõnas ta.

Vastates küsimusele, mis on Põhjamaadele iseloomulik ja mis viite riiki omavahel seob, tõi Sandelin esile usalduse ja avatuse, mis on taganud tema hinnangul Põhjamaadele edu. "Inimesi ei tohiks näiteks migratsiooniga hirmutada. Poliitikud ei tohiks muidugi üldse mingeid teemasid inimeste hirmutamiseks kasutada," leidis Sandelin.

Samas tõi Sandelin probleemina välja keelebarjääri, mis takistab noorte väljavaateid. "Kõikides teistes Põhjamaades on kõrgem noorte tööpuudus, seega leian, et on hea, kui töötu Soome noor läheb pigem Norrasse tööle, kui jääb tegevusetult koju," puudutas ta noorte tööhõive küsimust, mis oli üks tähtsamaid teemasid Põhjamaade Nõukogu 65. istungjärgul ehk Põhjamaade tippkohtumisel Oslos 29.-31. oktoobril.

Uued koostöösuunised Balti riikidega

Ühe teemana oli Oslos käsitlusel Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Balti riikide koostöö tulevikus, sest selle aasta lõpus aeguvad senised koostöösuunised. Põhjamaade Nõukogu kiitis uued suunised heaks, kuid konkreetset ajakava nende täitmiseks otsustati mitte kinnitada, samuti ei määratud prioriteetseid valdkondi – leiti, et koostöö on vajalik kõigis kaheksa riigi ühishuve puudutavates valdkondades.

"Põhjamaade ja Balti koostöö on liikunud järjest enam võrdsetele alustele, abiandja-abisaaja suhtest on saanud võrdsetel alustel partnerlus, mistõttu kaasneb uute suunistega ka varasemast erinev rahastamine – ühisprojektid peaksid tulevikus püüdlema võrdse rahastamise poole Põhjamaadelt ja koostööpartnerilt," kirjutab Postimees. "Erand on tehtud MTÜde projektide puhul, kus ühisrahastus on tervitatav, kuid pole projekti eeldus."

Eesti välisministeerium kinnitas Postimehele, et Eesti on uute suunistega rahul, sest need rõhutavad selgelt Põhja- ja Baltimaade kokkukuuluvust ja võrdset partnerlust.

Täispikka artiklit saab lugeda 13. novembri Postimehest või PDF-formaadis siin.

Veel kajastusi Postimehes Põhjamaade tippkohtumise ajal Oslost:

Vajuta siia, et lugeda veel uudiseid ja sõnavõtte, vaadata videoid ja pilte Põhjamaade Nõukogu 65. istungjärgust Oslos ehk Põhjamaade tippkohtumisest 2013.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid