Arvamusfestivali demokraatia ala: Põhjamaade eeskuju Eestile, väärtuspõhine ettevõtlus ja Euroopa kultuuripealinn

Reede, 22 Juuni 2018

10.-11. augustil ootame Paidesse, Arvamusfestivali demokraatia alale, arutlema erinevatel teemadel, mida seob omavahel igaühe vabadus, võimalus ja vastutus demokraatias osalemisel. Otsime üheskoos neid võimalusi ja konkreetseid väljundeid, kuidas saaksime valitsemiskultuuri ja kodanikuks olemise viise uueks luua. Demokraatia ala saab teoks Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse eestvedamisel ja toel, arutelusid korraldavad lisaks Põhjamaade esindusele Avatud Eesti Fond, Eesti NATO Ühing, Eesti Välispoliitika Instituut ja aktiivne kodanik Karl Toomet.

Demokraatia on nagu õhk, mida hingame - me reeglina ei teadvusta seda igapäevaelus, aga kui hapnikku napib, halvab selle puudus meid tasapisi tervikuna. Tänapäeval ei mõisteta demokraatiat ainult klassikalise enamuse võimuna, vaid ka erinevate vabaduste ja väärtuste kaitsjana. Elujõuline ja arenev saab demokraatia olla vaid siis, kui kaitstud on sõna- ja meediavabadus, kohtuvõimu ja kodanikuühiskonna sõltumatus. Kes kaitseb vabadusi väärtustavat demokraatiat ja kuidas igaüks meist seda teha saab? Klassikalisest esindusdemokraatiast, kus hääl antakse valimistel, enam ei piisa. Eesti 100. sünnipäeval on rõõm - aga üha enam ka kohustus - meelde tuletada president Lennart Meri sõnu, et demokraatia oma nõudlikkuses peab üha uuesti sündima päevast päeva.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ootab demokraatia alale järgmistele ingliskeelsetele aruteludele:

10. august

  • 14:00 Are the Nordic Countries Still a Rolemodel for Estonians? Arutlevad Kirsti Narinen (Soome suursaadik Eestis), Taavi Rõivas (riigikogu liige, endine Eesti vabariigi peaminister) ja Kai Klandorf, Eesti Vabaühenduste liidu tegevjuht. Modereerib PMN Eesti esinduse direktor Christer Haglund.
  • 16:00 From Cowboy Capitalism to Value-based Entrepreneurship. Arutlevad Kati Ihamäki (Finnairi direktor jätkusuutliku arengu alal), Maria Wetterstrand (Rootsi roheliste partei eestkõneleja aastatel 2002-2011 ja parlamendi liige), Raul Lättemägi (AS Advanced Sports Installations Europe omanik). Modereerib Annika Arras (Miltton Nordics).

11. august

  • 16:00 European Capital of Culture 2024 – for Whom and Why? Arutlevad Suvi Innilä (Turu 2011 programmijuht, Soome), Ib Christensen (Aarhus 2017, KOV kultuuriosakonna juht), Helen Sildna (Narva 2024), Berk Vaher (Tartu 2024). Modereerib Laur Kaunissaare (Tallinn 2011 programmi koordinaator, Teatri No99 dramaturg).

Arvamusfestival kuulub alates 2018. aastast uude demokraatiafestivalide võrgustikku Democracy Festivals, kuhu kuulub kaheksa arvamusfestivali Põhja- ja Baltimaadest: Rootsi Almedalsveckan, Soome SuomiAreena, Läti Lampa, Islandi Fundur Fólksins (alates 2018. aastast Lysa), Norra Arendalsuka, Taani Folkemødet ja Leedu Būtent!. Võrgustiku eesmärk on aidata kaasa tugevama osalusdemokraatia loomisele kõikjal maailmas ja pakkuda võimalust õppida parimatest tavadest. Democracy Festivals platvormi loomist toetas Põhjamaade Ministrite Nõukogu. 

Hoia demokraatia alal silm peal Facebookis


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid