Vabariigi President: Läänemere piirkonnas peaks olema võimalik kasutada digitaalset allkirja

Teisipäev, 13 November 2012
Foto: Johannes Jansson/norden.org Foto: Johannes Jansson/norden.org

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas konverentsi "Euroopa Liidu Läänemere strateegia ning aktuaalsed õigus- ja majandusküsimused, sealjuures maksejõuetuse valdkonnas" tervituses mõtet, et Läänemere maad võiksid olla digitaalse ühtse turu laboratooriumiks.

President Ilvese sõnul on Läänemere maades veel palju tööd vaja ära teha info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võimaluste rakendamisel. "Ka riiklike interneti teel osutatavate teenuste valik võiks olla laiem. Ma ei näe mingit põhjust, miks ei saa näiteks e-tervise erinevad osad, sh digiretsept, digipilt ja digitaalne terviselugu toimida piirideüleselt," rõhutas president Ilves. "Seda mõistagi kõiki privaatsuse ja turvalisuse reegleid austades."

Piiritõkked

8.-9. novembrini Tallinnas toimunud rahvusvahelisel konverentsil esines teiste seas ka Põhjamaade Piiritõkete Foorumi esimees Ole Norrback, kes nägi Läänemere piirkonna ohtudena saastunud Läänemerd, aeglast Euroopa Liidu (EL) toimimist ning erinevat ELi direktiivide ja määruste ellu viimist, mis tekitab uusi piiritõkkeid.

Norrback rõhutas, et piiriüleses koostöös on vaja jõuda ja näidata käega katsutavaid tulemusi. Tema sõnul ei piisa raportitest, konverentsidest jms, tuues siinkohal näiteks HELCOMi kui suurepärase algatuse, kuid mis ei ole praktikas tööle hakanud, sest keegi ei võta poliitilist vastutust.

Kitsaskohad

Välisminister Urmas Paet tõdes, et Eesti majandus areneb läbi suhete Läänemere piirkonnas. Näiteks on umbes 70% Eesti ekspordist suunatud Läänemere piirkonda, samas kui Rootsi ja Soome kokku moodustavad ligikaudu poole otseinvesteeringutest Eestisse.

Kuigi koostöö Läänemere piirkonnas on tihe ja tõhus, tunnistas Paet, et leidub ka kitsaskohti. Muret tekitab demograafiline olukord, tööjõu liikumine ja kvaliteet, ettevõtete maksejõuetus, investeerimiskliima. Paeti sõnul on palju korda saata ühenduste rajamisel – nii energia kui ka teede ja lennuliikluse. Infotehnoloogia valdkonnas kaldutakse tegelema oma lahendustega, selle asemel et näha Läänemere piirkonda tervikuna.

Konverentsil "Euroopa Liidu Läänemere strateegia ning aktuaalsed õigus- ja majandusküsimused, sealjuures maksejõuetuse valdkonnas" kõlanud ettekannetega ja kokkuvõtetega saab tutvuda ürituse kodulehel.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetas konverentsi korraldamist.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid