Narvat külastab Kreenholmi manufaktuuri asutaja järeltulija Helene Knoop

Kolmapäev, 30 Märts 2022

Neljapäeval, 7. aprillil kell 18.00 toimub Narva Kunstiresidentuuris kohtumine Norra tuntud maalikunstniku Helene Knoopiga, kes on Kreenholmi Manufaktuuri rajaja parun Ludwig Knoopi venna Daniel Dietrich Knoopi järeltulija. Oodatud on kõik kaasaegsest kunstist ja Kreenholmi ajaloost huvitatud inimesed.

Kohtumine toimub Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse eestvedamisel ning tegemist on täiesti ainulaadse üritusega. Helene Knoop on Norra üks tuntumaid figuratiivseid kunstnikke. Tema vanavanavanaisa oli töösturi ja majandusuuendaja Ludwig Knoopi vend. Ludwig Knoopi oskuslikul juhtimisel rajati 1857. aastal Kreenholmi Manufaktuur – oma aja modernseim tööstusettevõte ja suurim tekstiilivabrik kogu Euroopas. Manufaktuur tegutses kokku 153 aastat ning üle poole selle ajast Knoopide dünastia juhtimisel.

„Kohtumine Helene Knoopiga tugevdab veelgi Narva ja Põhjamaade vahelisi sidemeid ning on omamoodi sillaks uue ja vana Kreenholmi ning eri põlvkondade vahel. Kohtumisel räägime manufaktuuri ajaloost ja taaselustamise plaanidest, kõnnime ühistel mälestuste radadel ja jagame lugusid. Räägime ka Helene Knoopi töödest ja kaasaegsest kunstist ning Kreenholmile pühendatud näitusest, mida ta sügisel Narva Põhjamaade nädala raames esitleb. Ootame kõiki, keda seob manufaktuuriga ühine lugu või kellel on soov sellest veidike rohkem teada saada,“ rääkis ürituse korraldaja, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Narva filiaali programmikoordinaator Jevgeni Timoštšuk.

„Külastan Narvat esmakordselt, eesmärk on tutvuda oma perekonna ajalooga ning koguda mõtteid uue näituse tarbeks. Tahan oma silmaga näha, mis on suurtööstusest ja sellega seotud kohtadest alles. Vanavanavanaisast on mulle jäänud vaid hõbenõud ja rohkelt lugusid, mida tahan jagada nii kohtumisel kui ka oma kunstiteostes. Soovin maalide kaudu jutustada manufaktuuri ja enda lugu, taasluua minevikku ajalooliste sündmuste ja oma perekonna mälestuste põhjal ning näidata selle loo taga olevaid inimesi,“ kommenteeris Narva visiiti Helena Knoop.

Kohtumine toimub inglise keeles tõlkega vene keelde. Üritus on kõigile vaba sissepääsuga. Täpsema teabe kohtumise kohta leiab Facebooki lehel www.facebook.com/nordenrus

Helene Knoop (sünd. 1979) õppis aastatel 2000–2003 maailmakuulsa figuratiivse kunstniku Odd Nerdrumi käe all. Pärast meistrite ateljeest lahkumist on ta jätkanud oma oskuste lihvimist ja keskendunud inimfiguurile, õppides Itaalias iidset skulptuuri. Knoop maalib oma tegelasi paatose, poeesia, siiruse ja ülima meisterlikkusega ning alati elava modelli järgi. Põhjala maastikku maalib ta alati vabas õhus.

Ta on korraldanud mitmeid edukaid isikunäitusi, sealhulgas Londonis, Stockholmis ja New Yorgis ning osalenud ka mitmetel ühisnäitustel: Palazzo Cini 2010, Åmells, London 2005, Edsvik Konsthall 2009, Krapperud Konsthall 2009, Passinger Fabrik 2008, Haus der Kunst 2005, Solli Brug 2004, Haugar Vestfold Kunstmuseum 2002. Tema töid leiab paljudes erakollektsioonides Rootsis, Taanis, Inglismaal, Itaalias ja USAs.


Lisainfo:

Jevgeni Timoštšuk
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Narva filiaali programmikoordinaator
Tel: 515 8904
e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

www.norden.ee 
www.facebook.com/nordenrus 
www.heleneknoop.com 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid